Het is een flinke klus om een bouwproject geheel zelf te beheren. Voor bouwen, verbouwen of renoveren heeft u een hoop mensen nodig voor een variëteit aan verschillende taken. Hiervoor moeten afspraken gemaakt worden met verschillende bedrijven en ondernemers, en dit moet op zo’n manier ingepland worden dat alles spoedig verloopt. U kunt zich voorstellen dat u na een tijdje door de bomen het bos niet meer kunt zien. Het is een overweldigende taak, naast de stress die bouwprojecten van zichzelf u al kunnen geven.
Daarom is het verstandig om dergelijke taken over te laten aan een aannemer. Een aannemer helpt u bij het uitvoeren van uw bouwprojecten, zodat u al uw bouwdromen kunt realiseren. Een aannemer coördineert het project als het ware. Wanneer u verder leest, kunt u zien wat de werkzaamheden van een aannemer precies inhouden. Daarnaast wordt gekeken naar ‘bestek’, de verplichtingen van een aannemer, voorbeelden en kunt u ten slotte een gratis offerte aanvragen. Via Boelmaensdejong.nl vraagt u gratis offertes aan bij aannemers in uw regio, zodat u de ideale aannemer voor een goede prijs kunt vinden.
Een overzicht van de belangrijkste werkzaamheden van aannemers
Een aannemer kan een hoop werk omtrent uw bouwproject van u overnemen. Doordat de aannemer het project coördineert en het geheel tracht te realiseren, is de aannemer tevens eindverantwoordelijke. Een aantal van de belangrijkste werkzaamheden van een aannemer zijn:
- Coördineren van het bouwproject.
- Het ontwerp bekijken samen met de architect, eventuele pijnpuntjes aanpassen.
- Vergunningen regelen.
- Een planning voor het project maken.
- Personeel inplannen en mogelijk extra onderaannemers inzetten.
- Het efficiënt inrichten van de werkplaats.
- Inkopen doen qua materiaal.
- Dirigeren van de aanwezige vakmensen: wie doet wat?
- Het geheel zo veilig mogelijk laten verlopen, zodat niemand risico loopt.
- Eventuele risico’s en gevaren aankaarten, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.
Zoals u kunt zien, neemt een aannemer een hoop taken van u over. Stelt u zich eens voor dat u dit allemaal zelf zou moeten regelen. Daar bent u wel even mee bezig! Daarom is het inzetten van een aannemer geen overbodige luxe.
Wat is een aannemer?
Een aannemer coördineert een bouwproject en is verantwoordelijk voor de realisatie van het project waarvoor deze is aangenomen. De opdrachtgever van de aannemer kan iedereen zijn: de overheid, een ondernemer of een particulier die iets wil verbouwen. Voor al uw bouw, verbouw of renovatie behoeften kunt u terecht bij een aannemer, die zich voor de volle 100% zal inzetten om uw bouwproject te realiseren. Om op papier te zetten welke taken de aannemer op zich zal nemen, wordt er een contract opgesteld tussen de opdrachtgever en de aannemer. Ook de prijs en de termijn wordt in dit contract vastgelegd.
Wat is het “bestek”?
In een zogenaamd bestek komt tot uiting wat de concrete verwachtingen zijn voor de aannemer. Het bestaat uit tekeningen en omschrijvingen van het te (ver)bouwen object of ruimte, waarin de details van het uit te voeren werk terug te vinden zijn. Het kan hierbij om een functionele of een volledige beschrijving gaan. Op basis van de informatie in het bestek kan een aannemer een schatting maken van de uiteindelijke prijs. Dit bedrag wordt ook wel de aanneemsom genoemd. Het bestek is een onderdeel van het contract tussen de opdrachtgever en het aannemersbedrijf, waarin tevens alle juridische, wettelijke en contractuele bepalingen staan met betrekking tot de uitvoeringsvoorwaarden.
Welke verplichtingen heeft de aannemer?
Wanneer de aannemer een contract met u is aangegaan, heeft de aannemer verplichtingen richting zijn opdrachtgever. Deze verplichtingen zijn in drie onderdelen te verdelen: de uitvoering, de waarschuwingsplicht en de oplevering. Wat houden deze onderdelen concreet in?
De uitvoering van het project
Logischerwijs is het belangrijkste onderdeel van de overeenkomst dat de aannemer ook daadwerkelijk uw bouwproject realiseert, en dat dit gebeurt op uw voorwaarden: aan de hand het ontwerp, de aannemingsovereenkomst en de algemene voorwaarden moet voldaan worden door de aannemer. Wel is het zo dat de aannemer zich niet te strikt aan de aannemingsovereenkomst moet houden. Immers kunnen complicaties optreden waardoor van het plan afgeweken moet worden, zoals bij situaties waar geen rekening mee gehouden werd. De aannemer heeft dan ook de verplichting om deze taken ten uitvoer te brengen. U mag dus van uw aannemer verwachten dat deze er voor u is, ook in tijden met onverwachte situaties. Daarnaast is het niet meer dan normaal dat de aannemer een solide voortgang maakt met de uitvoer van uw project.
Wat is de waarschuwingsplicht?
Wanneer de aannemer ziet dat er fouten gemaakt dreigen te worden tijdens het bouwproject, is de aannemer verplicht om u te waarschuwen voor deze potentiële complicaties bij het uitvoeren van uw project. Vaak geldt dit al voordat de aannemingsovereenkomst getekend is, bijvoorbeeld wanneer een offerte foutief is opgesteld of een ontwerp onder de maat is.
Op meerdere fronten kunnen fouten gemaakt worden, denk hierbij aan de constructie, de geplande werkwijze, de orders en aanwijzingen die de aannemer ontvangt en het materiaal dat men wil gebruiken voor het project. Een laffe aannemer tracht te claimen dat hij louter zijn opdrachten uitvoerden, maar zo werkt dat niet: de aannemer blijft de eindverantwoordelijke voor uw project.
Daarom is het niet meer dan normaal dat u van uw aannemer kunt verwachten dat deze vanuit zijn eigen ervaring en expertise met u meedenkt over de voortgang van het project. Dus wanneer een aannemer iets fout ziet gaan, moet deze gelijk bij u aan de bel trekken. Natuurlijk kunt u niet van een aannemer verwachten dat deze alles ziet; immers kunnen er specifieke fouten gemaakt worden die buiten het expertisegebied van de aannemer liggen. Desalniettemin geldt dat een potentiële grote fout moet leiden tot een snelle en professionele reactie. Het is één van de werkzaamheden van de aannemer om u daarop te wijzen.
Meer informatie over de waarschuwingsplicht leest u op Recht.nl.
De oplevering
Aan het einde van het bouwproject dient uw woning opgeleverd te worden. Er zitten namelijk juridische consequenties verbonden aan de oplevering. Denkt u hierbij aan:
- Openstaande facturen die nog betaald dienen te worden.
- Een te laat ingeplande oplevering kan leiden tot boetes voor de aannemer.
- De oplevering is het moment om uw woonverzekering op orde te hebben.
- De onderhouds- en garantietermijnen gaan in vanaf de oplevering.
Van de aannemer wordt verwacht dat deze uw woning tijdig oplevert. In de aannemingsovereenkomst staat over het algemeen een termijn opgesteld. Binnen deze termijn moet de bouw afgemaakt worden. Wanneer dit niet lukt, moet gekeken worden naar de redenen waarom. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van overmacht, heeft de aannemer recht op een verlenging van het termijn.
Wanneer u uw woning grond geïnspecteerd hebt en vervolgens uw goedkeuring hebt verleend aan het eindresultaat, is uw woning opgeleverd. Dit is geen verplicht onderdeel: wanneer u dit weigert, wordt de woning automatisch goedgekeurd.
Natuurlijk kan het voorkomen dat u niet tevreden bent met het eindresultaat. Dan wordt van u verwacht dat u aangeeft bij de aannemer waarom u niet tevreden bent. Hierbij wijst u de aannemer op de gebreken die er in uw ogen zijn, en hoe de aannemer deze gebreken op kan lossen. Vervolgens spreken u en de aannemer een realistische termijn af waarin deze gebreken in orde worden gemaakt.
Voorbeelden verbouw en renovatie
Het verbouwen en renoveren van bepaalde onderdelen van je huis kan uit veel aspecten bestaan. Voor de aannemer is het vooral van belang om de belasting op uw woonsituatie zo miniem mogelijk te maken. Een goede voorbereiding, continue begeleiding en een goed verlopen oplevering zorgen voor een uitstekend eindresultaat van het bouwproject. Een aannemer verzorgt nieuwbouw, maar ook verbouwingen. Een aantal voorbeelden van verbouwingen:
- Aanbouw
- Dakopbouw
- Dakkapel
- Het doorbreken van de muur
Bij renovatie kunt u denken aan:
- Renovatie van de gehele woning
- Renovatie van uw badkamer
- Renovatie van de keuken
- Renovatie van uw slaapkamer
Voorbeelden onderhoud
Sommige aspecten van een woning hoeven niet compleet vervangen te worden; er dient alleen onderhoud gepleegd te worden. Bij onderhoud kunt u denken aan:
- Het vervangen of repareren van ramen
- Het herstellen van stucwerk
- Het herstellen van tegelwerk
Gratis aannemer offertes aanvragen
U heeft kunnen lezen welke voordelen het inhuren van een aannemer u kan opleveren. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en kies de aannemer die het beste bij u past. De aannemer met de ideale prijs-kwaliteitverhouding vindt u bij ons. Via één serviceformulier kunt u eenvoudig en geheel vrijblijvend 6 aannemer offertes aan vragen, gratis en zonder ergens aan vast te zitten. Twijfel daarom niet langer, en zoek de aannemer in uw regio die uw droomproject werkelijkheid maakt.